Voice Dialogue - Subpersonen

'Het theater in je hoofd'
Hieronder een aantal veel voorkomende subpersonen:

De perfectionist gaat altijd tot het gaatje. Legt de lat hoog en rust niet totdat alle puntjes op de i staan. Hij heeft een ideaalbeeld hoe je eruit zou moeten zien en hoe je moet handelen, en wil dat je ten alle tijde aan dat ideaal voldoet. Het is hard werken voor de perfectionist.

De levensgenieter is een vrijbuiter en heeft lak aan conventies. Hij wil gewoon dat je een leuk leven leidt. Is gericht op plezier en bevrediging.

De pleaser zorgt ervoor dat je je altijd zo gedraagt dat iedereen je aardig vindt en dat niemand zich aan je ergert. Hij is een expert in het aanvoelen van wat andere mensen nodig hebben.

De autonome 'ik' is niet afhankelijk van de waardering van anderen. Deze subpersoon kan prima grenzen stellen en nee zeggen, zonder zich daarover schuldig te voelen. Hij houdt het zakelijk en realistisch. Vertoont assertief gedrag.

De pusher De levenstaak van de pusher is je op te jutten, met een zweep in de ene hand en een to-do-lijst in de andere. Wil snelheid en succes, houdt niet van lummelen of ontspanning. Is niet realistisch wat tijd betreft.

Voice Dialogue subpersonen: De innerlijke criticus

De rust vertelt je op tijd rust te nemen. Hij zorgt ervoor dat je pas op de plaats kunt maken. Laat je lekker in bad liggen en op de bank zitten. Geniet van het strand. Maakt geen plannen.

De innerlijke criticus laat je voortdurend weten wat je verkeerd doet, hoe je tekort bent geschoten, welke fouten je hebt gemaakt en hoe weinig er van je deugt.

De rationalist is rationeel. Hij houdt alles het liefst zakelijk en houdt van analyseren. Je herkent hem in de onvermoeibaarheid waarmee kinderen vragen stellen. Sinds de Verlichting is de Rationalist zelfs een van de meest gewaardeerde subpersonen. We kunnen er ziektes mee uitbannen, naar de maan vliegen en internetten met de hele wereld.

De verantwoordelijke ouderfiguur is er altijd, liefhebbend en ondersteunend. Zorgt ervoor dat je je onvervangbaar en goed voelt. Wil graag de zorg van de ander overnemen en maakt hem daardoor afhankelijk.

Het innerlijk kind blijft ons hele leven bij ons. Reageert heel intuïtief. Het speelse kind brengt zorgeloos plezier en onbevangen lol, het kwetsbare kind verlegenheid en onzekerheid. Deze laatste wordt het vaakst weggestopt.

› Training Voice Dialogue en Voicedrama

Terug naar boven