Literatuur

Eigen publicaties

Trainen zonder zaaltjesleed

Speels en ervaringsgericht werken met groepen
Cover Trainen zonder zaaltjesleed

Met dit boek wordt iedere training vrolijker, levendiger én effectiever. Reken af met zaaltjesleed en maak van trainen een avontuur dat deelnemers echt wat oplevert.

'Trainen zonder zaaltjesleed' is een boek dat trainers inspireert om de boel op te schudden, om het anders te doen in een alternatieve, nieuwe, creatieve en speelse aanpak. Daarnaast bevat het boek vijftig werkvormen waarmee je meer uit je trainingen haalt en je deelnemers een ervaring biedt die ze lang zal bijblijven.

Want trainingen worden te vaak beleefd als een herhaling van zetten: ‘Dat model kennen we al,’ klinkt het dan. Of deelnemers ervaren de bijeenkomst als zwaar: weer moet er een nieuwe competentie worden toegevoegd aan de almaar groeiende lijst. Of ze zijn powerpointmoe. Met de unieke SPEL-aanpak kun je breken met die sleur. SPEL staat voor Speels, Procesmatig en Ervaringsgericht Leren.

Een methode die de samenhang laat zien tussen gedegen praktijktheorie en speelse werkvormen. Spelenderwijs en ervaringsgericht leren versterkt de creativiteit van teams, groepen en individuen en geeft nieuw elan aan het (samen)werken.

Auteur: Lex Mulder
Uitgeverij Boom 2020

› Bestel Trainen zonder zaaltjesleed bij Uitgeverij Boom

› Bestel Trainen zonder zaaltjesleed bij bol.com

› Bestel Trainen zonder zaaltjesleed bij Managementboek

Tango van de ikken

Voice Dialogue in relaties

Heb jij al kennisgemaakt met al je ikken? Gekke vraag? Nee hoor! Ieder mens heeft verschillende kanten, subpersonen, ikken, die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Dat is het uitgangspunt van Voice Dialogue, een theorie die veel gebruikt wordt om inzicht in jezelf te krijgen. En die ook heel goed gebruikt kan worden om op een heel nieuwe manier naar relaties te kijken: je neemt je ikken immers mee in je relatie met de ander. Die ikken nemen vaak de regie van je over en bepalen op een zeker moment tot wie je je aangetrokken voelt, en tot wie juist niet.

In haar nieuwste boek De tango van de ikken gaat Berry Collewijn dieper in op de interactie van de ikken in de (intieme) relatie en verduidelijkt ze welke subpersonen daarin een rol spelen. In het boek wordt ook uitgelegd waarom je zo kwetsbaar in deze interactie bent en hoe je dat kunt hanteren. Met dit inzicht kun je op cruciale momenten een nieuwe vorm in de relatie zoeken en zo weer een liefdevolle band creëren. Bovendien krijg je praktische handvatten om dat in effectief gedrag om te zetten.

De tango van de ikken is geschreven voor iedereen die een bestaande relatie wil verdiepen, een nieuwe relatie wil aangaan of een uitgedoofde relatie nieuw leven in wil blazen, maar de inhoud is zeker ook van toepassing op (werk-)relaties in het algemeen.

Auteur: Berry Collewijn
Uitgeverij Thema, Zaltbommel | najaar 2017

› Bestel Tango van de ikken bij Uitgeverij Thema

› Bestel Tango van de ikken bij bol.com

› Bestel Tango van de ikken bij Managementboek

Ik (k)en mijn ikken

Ontdek andere kanten van jezelf met Voice Dialogue

Cover Ik (k)en mijn ikkenIn Ik (k)en mijn ikken nodigen de auteurs je uit eens op een andere manier naar jezelf te kijken, en jezelf te beschouwen als een persoon die niet uit één maar uit een heleboel ikken bestaat. Je hebt verschillende kanten, delen of subpersonen die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten. Het is leuk om zo naar jezelf te kijken, en het biedt een aantal voordelen. Zo wordt het helder waarom sommige mensen je meteen aantrekken en andere juist niet. En het wordt makkelijker te begrijpen waarom je soms dingen doet, zelfs als dat niet is wat je wilt doen. Geschreven voor iedereen die zichzelf beter wil leren kennen en voor degenen die kennis willen maken met Voice Dialogue.

* Voor iedereen die zichzelf écht wil leren kennen
* Hét handboek over Voice Dialogue, geschreven door de experts op dit gebied
* Met veel herkenbare voorbeelden, dialogen en cartoons

Auteurs: Karin Brugman, Judith Budde, Berry Collewijn
Uitgeverij Thema 2010 | ISBN: 978 90 5871 524 1 | 160 pag.
› Bestel 'Ik (k)en mijn ikken'

Luister naar een interview met de auteurs op 'Female Radio'

Speels Coachen - Lex Mulder

'Speels coachen'. Actief coachen met Voice Dialogue en psychodrama.

Auteur: Lex Mulder www.lex-mulder.nl
ISBN: 9789058715319

Uitgeverij Thema
› Bestel 'Speels Coachen'

Lex Mulder geeft workshops Speels Coachen voor ervaren coaches en professionals.
Workshop Speels Coachen

Drama in Bedrijf

Cover Drama in bedrijfDrama in bedrijf; Werken met dramatechnieken in training en coaching

Drama in bedrijf geeft een overzicht van dramatechnieken die goed bruikbaar zijn voor trainers en coaches. Misschien ben je gewend om in je groepen te werken met rollenspellen. Dan ken je vast de reactie van deelnemers dat 'het in de praktijk toch anders is'. Of deelnemers zeggen dat ze niet kunnen acteren. Dit boek laat zien dat je met deze dramatechnieken voorgoed verlost bent van dit soort reacties.

Auteurs: Lex Mulder en Judith Budde
Uitgeverij Thema | ISBN: 978 90 58710871

› Bestel 'Drama in bedrijf'

'De hei op!'

Een groepsdynamische aanpak voor teamontwikkeling

De hei op!Hoe komt het dat de effecten van heidagen op de lange duur vaak verdwijnen? Hoe zorg je er als teamcoach én als leidinggevende voor dat een teaminterventie succesvol wordt? Heidagen worden effectiever als je rekening houdt met de bewuste en onbewuste groepsdynamische processen die spelen in teams.

Dit boek gaat over teamontwikkeling vanuit een groepsdynamisch gezichtspunt. Het boek helpt je als teamcoach en trainer goed af te wegen of je ja zegt tegen een opdracht om aan een teamcoaching te beginnen. En om tijdens het traject de juiste interventies te maken. Groepsdynamisch werken kun je combineren met andere theorieën en modellen. Deze kun je met nog meer effectiviteit toepassen als je ook een groepsdynamische bril opzet.

Opdrachtgevers, leidinggevenden en hr-professionals kunnen met dit boek de juiste keuzes maken: wat is het beste antwoord op de situatie in dit team? Welke interventie is gewenst? En als je besluit met elkaar de hei op te gaan: wat kun je doen om de effecten zo duurzaam mogelijk te maken?

Auteurs: René Meijer en Lex Mulder
ISBN: 9789024403530 | Uitgever: Boom/Nelissen
Paperback en gratis e-book | € 22,50

Bestel zonder verzendkosten bij uitgeverij Boom/Nelissen

‘Ik (k)en mijn ikken’ vertaald!
Me My Selves and I

Discovering other sides of yourself with Voice Dialogue

Cover Me, myselves and IIn Me, My Selves and I, the authors invite you to look at yourself in a different light and to consider yourself as a person composed of not one, but of an entire collection of selves. You have different sides, parts or subpersonalities which all see the world with different sets of eyes. They each have their own habits, feelings and thoughts.
This is a fun and enlightening way of looking at yourself and it offers a number of advantages. It will provide you with an understanding of how your behavior works and why it is sometimes ineffective. You will also learn how you can turn your behavior around. It will also become clear to you why some people immediately attract you and others do not.
This book was written for anyone who wants to know themselves better and for professionals who want to become acquainted with Voice Dialogue.

Karin, Judith and Berry are a great team! They have written a practical, delightfully easy to understand, and very valuable book on Voice Dialogue.”
Hal and Sidra Stone, founders of Voice Dialogue, Voice Dialogue International, California

An excellent clear and concise yet remarkably complete presentation of the Voice Dialogue work.” Robert Stamboliev, director Voice Dialogue World, the Netherlands

Auteurs: Karin Brugman, Judith Budde, Berry Collewijn
Uitgeverij Thema, 2012 | ISBN 978 90 5871 480 0 | Prijs: € 24,50

Publicaties over B.E.E.R.

Zo geef jij je relatie een zomer-boost!

Lees het blog van Berry Collewijn, auteur van 'Tango van de ikken'.

Veiligheid en S.P.E.L.-training

Lees het artikel (Tijdschrift voor begeleidingskunde, 2019)

Scheiden of blijven?

Berry Collewijn e.a. over relaties. Libelle 52, 2017

'Zo licht als mogelijk, zo diep als noodzakelijk'

Inge van Erkel. Tijdschrift voor Coaching, jaargang 8, nr 2, juni 2012. www.tvc.nl
› Lees het artikel

Esther de Charon de Saint Germain (coach) over 'Speels Coachen' van Lex Mulder

Tijdschrift voor Coaching, jaargang 8, nr 2, juni 2012. www.tvc.nl
› Lees de recensie

Overige literatuurtips Voice Dialogue

Stone, Hal & Sidra (2006 nieuwe uitgave) Thuiskomen in jezelf
Stone, Hal & Sidra (2000) Van elkaar houden zonder elkaar te verliezen
Stone, Hal & Sidra (1998) Thuiskomen bij elkaar
Stone, Hal & Sidra (1998) De innerlijke patriarch
Stone, Hal & Sidra (1993) De innerlijke criticus ontmaskerd
Stamboliev, Robert (1991) De energetica van voice dialogue

Bestellen via www.transformatiepsychologie.nl

J. Budde en K. Brugman (2016) Coachen met Voice Dialogue

Marijke Leys (2018) Oog in oog met kwetsbaarheid
Voice dialogue-praktijkboek voor coaches en therapeuten

Terug naar boven